Proiectul Brașov Art Stories la final

Proiectul Brașov Art Stories a adus 13 artiști brașoveni consacrați mai aproape de public și a scos Muzeul de Artă Brașov (MAB) în afara zidurilor, prin intermediul activităților de cercetare, tururi ghidate urbane, proiecții de video-mapping și o expoziție în aer liber.
„Proiectul Brașov Art Stories a adoptat o abordare comprehensivă, aducând împreună povești despre artiștii brașoveni semnificativi din secolele al XIX-lea și al XX-lea, proiecții video-mapping, opere de artă create de elevi și tururi interactive urbane. Această combinație de metode a făcut cultura și arta mai accesibile și mai atrăgătoare pentru toată lumea, contribuind la o mai bună înțelegere a istoriei artei din Brașov și consolidând sentimentul de apartenență la identitatea culturală și valorile locale. Având în centru patrimonial Muzeului de Artă Brașov, proiectul a reușit să aducă în prim-plan bogăția artistică și culturală a orașului și să implice comunitatea în explorarea și promovarea acestei moșteniri culturale locale”, punctează Bianca Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov.
„Specialiștii muzeului au selectat pentru acest proiect 13 artiști brașoveni cu opere de artă aflate în colecția Muzeului de Artă Brașov, pentru a fi prezentați publicului. Aceștia sunt: Mișu Popp (1827-1892), Friedrich Miess (1854-1935), Elena Mureșianu (1862-1924), Elena Popea (1879-1941), Gustav Kollár (1879-1970), Hans Eder (1883-1955), Hans Mattis-Teutsch (1884-1960), Hermann Morres (1885-1971), Margarete Depner (1885-1970), Valeriu Maximilian (1895-1945), Irina Lukász (1902-1985), Karl Hübner (1902-1981) și Friedrich von Bömches (1916-2010).
Biografiile și operele celor 13 artiști au fost aprofundate prin studiile realizate de dr. Radu Popica și drd. Andreea Pocol. Pe baza acestor cercetări, disponibile și pe website-ul proiectului la adresa https://artstories.muzeulartabv.ro/arhiva/, 13 elevi ai Liceului Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” Brașov au realizat lucrări de artă, coordonați de prof. Manuela Zvîc. Tinerii artiști au participat la un atelier, susținut de dr. Radu Popica, în care le-a fost prezentat proeictul și activitatea artistică a artiștilor selectați. Pe lângă informațiile despre biografii și cariere, elevii au avut ocazia să vadă lucrările de artă aflate în colecția muzeului și să le observe cu atenție pentru a se inspira în propriile lor lucrări” – informează biroul de Comunicare și PR al MAB, condus de Alexandra Ardelean.
Expoziția elevilor, alături de poveștile celor 13 artiști consacrați, a putut fi văzută în perioada 13-30 octombrie 2023 în Parcul Nicolae Titulescu, într-o expoziție în aer liber disponibilă vizitatorilor și trecătorilor în mod gratuit și în program non-stop.
Elevii care au avut lucrări în expoziția Brașov Art Stories sunt: Sabina Bărbat, Medeea Coman, Andreea Denisa Lițcanu, Andrea Mihaică, Eliza Munteanu, Dragoș Negură, Iulia Rădulescu, Natalia Stănculescu, Dragoș Toma Teodorescu, Sonia Tiurin, Andrei Andrieș Ursu, Alexandru Uveges, Andreea Vacaru.
Biografiile artiștilor brașoveni, derivate din cercetări și prezentate în expoziție, au fost editate de Ana Moca-Grama și Alexandra Ilnițchi-Ardelean.
Tururile ghidate în Brașovul artiștilor, conduse de drd. Andreea Pocol, au reprezentat adevărate «vânători de comori». Traseul le-a dezvăluit participanților nenumărate aspecte mai puțin cunoscute despre artiștii brașoveni, a scos în evidență inspirația urbană transformată în opere de artă și a schimbat perspectiva asupra străzilor pe care le străbat zi de zi.
Începând din anul 2024, oferta Muzeului de Artă Brașov va cuprinde tururi ghidate urbane. La cerere și pe bază de programare, publicul va putea redescoperi orașul dintr-o perspectivă artistică și va cunoaște locurile care i-au inspirat pe artiștii brașoveni.
„Proiecțiile video-mapping din 13-14 octombrie 2023 au îmbinat arhitectura, arta și muzica într-un spectacol fascinant în aer liber. Clădirea Muzeului de Artă Brașov a fost suportul creațiilor digitale, iar publicul a intrat într-o legătură afectivă cu personalitatea muzeului, pe baza operelor de artă vizuală și sunetelor. Creația video-mapping a fost realizată de H3 Creative Tech, iar echipamentul tehnic a fost asigurat de AUDIO VISUAL SERVICES” (Biroul de Comunicare și PR al MAB).
Toate resursele realizate în proiect sunt disponibile pe website-ul https://artstories.muzeulartabv.ro, creat de Contemporary Design Trends SRL, iar conceptul grafic al proiectului îi aparține lui Andrei Carcea.
Materialul video al proiectului, disponibil și pe canalul de Youtube al Muzeului de Artă Brașov, a fost realizat de Kanyó Levi.
Managerul de proiect al Brașov Art Stories a fost Bianca Maria Bălşan.
Brașov Art Stories a fost un proiect inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Asociația Culturală KunSTadt, Asociația Depoul de Artă Urbană și finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov.
Rezultatele proiectului se pot accesa aici:
https://youtu.be/SzeMRpziMVA?si=p8YYWkj0NDIgBCD9.
Website proiect: https://artstories.muzeulartabv.ro/.

 

Cosmina Marcela Oltean
(Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *