Fundația Culturală „Miron Cristea” (FCMC), din municipiul Toplița, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, a implementat în județul Harghita proiectul „Teatru la Sat”, cu scopul promovării culturii și menținerii identității naționale.
În perioada 1 septembrie – 18 octombrie 2024, o trupă de actori din București, sub coordonarea regizorului Bogdan Florea, a susținut spectacolul de teatru pentru copii Mofturi, în localitățile: Bilbor, Călimănel, Gălăuțaș, Sărmaș, Tulgheș, Corbu, Livezi, Bălan, Subcetate, Voșlobeni. Peste 2.000 de preșcolari și elevi au vizionat un colaj din operele lui Ion Luca Caragiale. Este vorba despre schiţele Moftangii, Five o’clock şi Articolul 214, precum şi scena Nae-Miţa, din piesa de teatru D-ale carnavalului. După fiecare spectacol, un lector vocațional a purtat discuții cu copiii prezenți pe teme privind teatrul, opera lui Ioan Luca Caragiale.
Copiii au fost captivați de jocul actorilor, improvizațiile spontane, care au transformat textul clasic în momente pline de umor și reflecție. Zâmbetele și aplauzele copiilor au umplut sala de bucurie și fericire.
Pe de altă parte, spectacolele s-au bucurat de un succes deosebit, pentru că majoritatea participanților n-au văzut în viaţa lor teatru „pe viu”, cum se spune, până la aceste reprezentaţii în localităţile lor, rugând actorii să revină şi cu alte piese de teatru. Mulți copii nu s-au lăsat duși până când nu s-au ales și cu o poză cu actorii. Putem spune, așadar, că magia teatrului a cucerit inimile copiilor harghiteni.
Proiectul „Teatru la Sat”, s-a încheiat pe data de 18 octombrie 2024, în localitatea Gălăuţaş, la Căminul Cultural, unde a avut loc ultimul spectacol de teatru.
La final de proiect, dorim să le mulțumim pentru sprijin tuturor Partenerilor noștri, autorităților locale care au pus la dispoziție gratuit sălile de spectacol, cadrelor didactice implicate, părinților, copiilor și, nu în ultimul rând, tinerilor actori din București.
Într-un județ în care accesul la cultură este limitat, iar teatru în limba română nu există, interacţiunea directă a copiilor cu actorii, cultivarea şi promovarea spiritului cultural în rândul elevilor de la ciclul primar şi gimnazial, înseamnă enorm de mult.
Distribuirea informaţiilor privind organizarea şi desfăşurarea turneului de teatru s-a realizat online (social media şi site-ul propriu), în presă, cu ajutorul partenerilor media, s-au distribuit afişe, flyere, a fost montat un spider la fiecare reprezentație.
Parteneri ai Fundaţiei „Miron Cristea” în derularea acestui proiect: Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, Inspectoratul Judeţean Şcolar Harghita, Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni.
Parteneri media: „Informația Harghitei”, „Condeiul ardelean”.
Data: 24 octombrie 2024
Biroul de presă al
Fundaţiei Culturale
„Miron Cristea”, Topliţa